Monthly Archives: augustus 2014

Art-Volova


Art-VolovaIrina van den Broek-Volova, kunstenares van Russische afkomst.

Zij schildert graag diverse transportthema’s, haven- en stadsgezichten.
Zij maakt realistische schilderijen met soms een uitstapje naar het magisch- of surrealisme.

Omdat zij heel lang gevaren heeft op grote cruiseschepen en zichzelf daar continu “op weg” voelde.
Dat gevoel heeft geleid tot diverse kunstopleidingen en het maken van een groot aantal werken.

Website: www.volova.exto.nl

ANITA VAN DER TORRE-SLIJK


Anita van der Torre-SlijkPASTELKRIJTTEKENINGEN

De dieren schilderijen zijn gemaakt in pastelkrijt. Nadat een schilderij in schets is opgezet, begint zij met het uitwerken van de ogen. Pas als deze helemaal goed zijn, echt tot leven komen en glimmen, maakt zij het schilderij verder af. Er zijn honderden verschillende kleuren pastelkrijt. Omdat het krijt heel zacht en poederachtig is geeft dit een prachtige fluweelachtige glans aan de schilderijen.

Uniek bij pastelkrijt is dat er geen penseel aan te pas komt. “Zij wrijft alles met haar vingers in het papier; echt handwerk dus! Het papier is speciaal gemaakt voor het werken met krijt. Er zit een soort wafeltjesstructuur in waardoor je het krijt goed kunt inwrijven en daardoor hecht het ook weer beter.

Als alles klaar is fixeert zij de tekening met fixatief, een soort haarlak, zodat het niet kan vlekken. Als extra bescherming lijstt zij alles achter glas.

OLIEVERFSCHILDERIJEN

De stillevens zijn geschilderd in olieverf. Zij maakt graag haar eigen composities met allerlei materialen die in en rond het huis te vinden zijn. De schilderijen zijn uniek, er bestaat van alle schilderijen maar één exemplaar.

Werken met olieverf is een langdurig proces. Een schilderij wordt in stukjes geschilderd, Dus schilderen, drogen, schilderen, drogen enz. Laagje voor laagje wordt het opgebouwd om ervoor te zorgen dat er een mooie glans ontstaat en de kleuren diep en mooi zijn. Daarna worden ze in de vernis gezet om een nog diepere kleur te krijgen. De lijsten worden speciaal gemaakt en aangepast aan de kleuren die in het schilderij voorkomen. Soms van steigerhout en dus heel ruw, soms juist heel strak.

De stillevens, die een combinatie van modern en klassiek zijn, moeten een hoog “echtheidsgehalte” bevatten. De appels zijn om in te bijten en je zou graag de boeken willen openslaan. Je moet bijna kunnen zien of een kommetje van aardewerk of porselein is gemaakt. Pas dan is een schilderij geslaagd in haar ogen.